AV multimedia, ljud och bild i alla dina rum

.AV Multimedia i alla dina rum

Multi-rums ljudsystem fortsätter att vinna popularitet både i hem och företag där musikälskare lever. Om du funderar över det här systemet för din bostad eller verksamhet. Är det viktigt att få en grundläggande förståelse för vad dessa system kan göra. Och hur de kan hjälpa dig att flytta genom en rörig marknad.

Från att spela musik trådlöst i ett par rum, till ett helt inbyggt ljudsystem. Har ljud i flera rum kommit över gränserna de senaste åren.

Klagomålet om att gå från rum till rum med ljudet av en favoritradio, ett album eller en spellista. Som följer dig eller kasta ett parti med musik samtidigt som du fyller köket, vardagsrummet och trädgården. Det är en verklighet som inte längre bara är den rika för de rika. När det gäller smart hemteknik, är flera rums ljud med flera källor alltmer en lyx tillgänglig för massorna.Multi hus

Ett helt hems

flera rums ljudsystem kan nu specificeras för mindre än 5O 000 kr. Medan ett trådlöst system i ett par rum kan kosta upp till 5 000 kr.

Det sätt på vilket vi lyssnar på musik, som har förändrats dramatiskt på bara några år, har också format marknaden. Möjligheten att strömma musik, vilket ger snabb åtkomst till tusentals låtar, nya och gamla. Innebär att vi börjar göra mer ljud i hemmet.

Denna mest grundläggande faktor påverkar nästan alla aspekter av installationen – konstruktion, tråd, hårdvara, komponenter, tidsram och självklart – budget. Tänk på så många scenarier som möjligt, men var praktiska. Behöver du verkligen ljud i tvättstugan, eller har du råd att missa en vers eller två av Rocketman. Medan du tömmer torken?. Och glöm inte att inkludera ditt utomhusutrymme. Har du platser du underhåller eller spenderar mycket tid på.  Uteplatser, gazebos, kanske en mangrotta ovanför garaget?.

Var ska man börja

Om du tar på ett projekt, tänker du på flera rums ljud tidigt. Dvs före första fix, om inte idealiskt innan arbeten börjar på plats är viktigt. Retrospektivt arbete kommer att lägga onödiga kostnader eller begränsa dina alternativ till trådlösa system.

Ovanstående två kommer att styra mycket av dina hårdvarualternativ, men ett särskilt beslut är i slutändan upp till dig. Medan rumstorlek och budget i början kan diktera storlek och kraft. Kommer valet mellan alternativ som bokhylla, golvstående och väggmonterade system att kräva lite praktiskt tänkande. Bara några av de saker som man bör tänka på här är den befintliga konstruktionen och estetiken i ditt hem. Potentialen att köra tråd diskret och till och med saker som ditt hems position. En annan stötesten för högtalarval är säkerhet. Detta gäller själva utrustningen och ännu viktigare, andra människor eller husdjur i hemmet. Om du har småbarn, Fristående tornhögtalare med exponerade drivrutiner troligen problem. Ta hänsyn till alla saker och hitta en balans mellan form, funktion och praktiska egenskaper.

Planering för ett flera rums ljudsystem:

1. Bestäm hur många rum behöver ljud.
2. Ta reda på hur många källor som kommer att leverera ljudet. Användar du regelbundet en CD-spelare förutom mp3-filer och onlinetjänster på musik? Lyssnar du på satellit eller terrestrisk radio?
3. Bedöm din hemnätverksanslutning. Det kan behöva förbättras för att ta på sig den extra belastningen av online musikströmmar.
4. Vill du ha ett trådbundet eller trådlöst system?

Det integrerade hemmet

En annan viktig fråga att ta itu med från början är om du bara vill ha flera rums ljud. Eller om du syftar till att inkludera andra delar av smart hemteknik. Till exempel kanske du vill ha HD-TV, smart belysning, säkerhet.  Möjligheterna med smart hemteknik är för många för att namnge här (och himlen kan vara gränsen när det gäller budgeten).

Samma överväganden gäller vid val av ett styrsystem. Vill du ha ett all-access-pass till allt, för alla. Eller skulle din familj och hem ha nytta av några anpassningsbara behörigheter?. Och glöm inte, vi måste göra alla dessa komponenter prata med varandra. Så ett solidt nätverk krävs, oavsett om det är trådlöst eller trådlöst. Om ditt hem redan är kopplat till CAT5 i hela. Kan du ha en bra start och ökad flexibilitet. Om du har ett äldre hem med begränsad teknik kan du behöva gå trådlöst. Konfigurera systemet runt ditt hem, inte tvärtom.

Uppgiften att integrera dessa teknologier och styra allt via en enda dedikerad kontroll (vare sig en väggmonterad panel. En handhållen enhet eller till och med en tablett eller smartphone) är komplicerad. Detta beror på att olika delar av satsen använder olika ”kommunikationsprotokoll” för att göra sitt jobb. Välkommen till den komplexa världen av WiFi, ZigBee, Z-wave och liknande. Att få dessa olika protokoll att prata med varandra är där komplexiteten ligger. Och det är inte ens att nämna att produkter från olika tillverkare. Som använder samma protokoll (det vill säga WiFi) kanske inte kan kommunicera med varandra.

Trådlös vs Kabel

En av de första övervägandena är huruvida man väljer en trådbunden infrastruktur. Eler väljer ett helt trådlöst system eller kanske en hybrid av båda. Om du bygger eller gör en omfattande renovering har du större möjlighet att lägga in den trådbundna infrastrukturen. I befintliga hem kan det vara mer störande och dyrt. Så det här är den trådlösa tekniken som kommer i sig. I den stora trådbundna vs trådlösa debatten är världens marknadsbudgetar tydligt tillbringade för att främja trådlöst,

Så varför gå till den extra ansträngningen. Och kostnaden för att lägga i kablarna när det finns trådlösa flera rums ljudsystem som erbjuds?. Tja, det ställer mindre efterfrågan på ditt hemnätverk. Dessutom, om du bor i ett landsbygdsområde. Kan du drabbas av långsamma bredbandshastigheter – långt ifrån idealisk för ljud i flera rum.

”När antalet trådlösa nätverk ökar ökar interferensen,” kommer Will Brocklebank plocka upp historien. ”Din WiFi-router eller åtkomstpunkt kommer att stiga ner både sitt intervall och hastighet. För att upprätthålla anslutningen inför denna störning och detta minskar effektiviteten.”

Även om system som Sonos kommunicerar via sin egen trådlösa ”nät”, om din router släpper ut, så kommer ljudet också. Det material som ett hus är konstruerat för kan också vara problematiskt. Traditionella tegelstenar och stenkonstruktioner utgör ett problem för trådlöst. Men i gipsskivan och två-fyra-konstruktioner som vanligtvis finns i USA kan trådlöst skära igenom det mesta av ett hus. Vissa moderna byggmaterial kan också hämma WiFi. Det finns ett par sätt att uppnå en trådbunden infrastruktur. Du kan gå på att designa din egen, med din elektriker installera kablage. (Ta en titt på CEDIAs användbara Wiring Guidelines.)

Det finns några viktiga frågor att svara vid denna tidpunkt.

Vill du introducera flera rums ljud över hela huset?
till de flesta rummen samt garaget?
bara i några viktiga rum (de viktigaste levande utrymmena för underhållande eller för avkoppling i sovrum och badrum)?
eller vill du helt enkelt ha ett eget media rum?
Är flera rums ljud högt på din önskelista, eller bara en extra bonus?
Är högkvalitativt ljud en prioritet?
Vill du dölja högtalare ur synvinkel, eller kanske inte har något emot att högtalare visas?
Vill du ha en väggmonterad kontroll, eller handhållen, eller båda?
Att adressera alla ovanstående hjälper till att bygga en bild av dina prioriteringar.

Här vill vi häva några detaljer om kärnfunktionaliteten. Kommer du att lyssna på samma sak över alla zoner, eller behöver du flexibiliteten att ha olika ljudspel i olika zoner?

I många fall kommer ditt hem layout att påverka detta. Till exempel: En mindre öppen planranch kan inte hantera oberoende zoner så graciöst. En annan sak att tänka på är vem som bor där? Om du bor ensam kan du få det bra med en enda ström. Men om du har en hel familj. Alla med egna iPod, bärbara datorer och TV-apparater, kan du vara bättre med zonoberoende.

Tala om enheter – det här är en annan viktig sak att tänka på. Investerar du i ett visst mediaekosystem, som iTunes? Om så är fallet vill du göra kompatibilitet med det som en prioritet. När allt är bra är ett mördarsystem med inget att lyssna på? På samma sätt ta med dina favoriter enheter. I stället för en fjärrkontroll kan du vilja kontrollera allt från din iPad.

Vi rekommenderar

multiroom systemAtt du kör kablarna till varje rum – Cat5e och minst två anständiga högtalarkablar – spåra sedan tillbaka till en central punkt. Ett garage, skåp eller någonstans med en rimlig mängd utrymme är ett bra ställe att hysa centralsatsen. Om du funderar på att lägga till andra former av smart home-teknik. Är det en mycket bra idé att höra med en specialiserad smarta hemteknikinstallatör. Som ska utforma en trådbunden infrastruktur och installera och integrera utrustningen också. Vissa företag, till exempel Face-to-Face Digital. Erbjuder till och med flerrums ljudpaket till ett fast pris.

System kan ställas in med trådlösa eller hårda högtalare. Som matas av en enskilde mottagare eller ett mer komplext system med flera mottagare. Allt beror på möjligheten att dölja ledningar och möta kundernas behov.
I slutet är kontrollen av systemet nyckeln till en lyckad installation. Att välja ljud och flytta det från ett rum till ett annat måste sättas in i en enda. Lättanvänd kontrollpanel, som en pekskärmspanel eller mobilapp.

System att överväga

Det finns ett antal trådlösa och trådbundna system som erbjuds och det är värt att undersöka alternativen. För att ta reda på vilka som passar bäst i dina krav.

Ett ljudrum i flera rum fungerar i grunden som en växel. Som låter dig skicka ljud till ett specifikt rum eller en zon i ditt hem. Källan till själva ljudet kommer från en vanlig mottagare som spelar FM-radio, en CD, mp3-filer. Eller till och med en onlinetjänst, som Pandora, Spotify eller iHeartRadio. De senaste mottagarna kan också ge ljud från olika källor till olika rum.

Det är också värt att notera att vissa trådlösa alternativ kan vara hårdkopplade. Och vissa tillverkare tillhandahåller både trådbundna och trådlösa ljudlösningar, till exempel NuVo.

NuVo-spelaren erbjuder trådlösa och trådlösa alternativ och en kombination av båda och gränssnitt med Apple och Android-enheter

Multi-room, multi-source-lösningar som Sonos kan du bygga ett system och lägga till det. Skapa olika ”zoner” (upp till 32 i Sonos) som kan spela samtidigt eller styras för att spela i valda zoner. De låter också användare spela olika musik i olika rum. Kontroll är en annan faktor. Många trådlösa alternativ styrs via appar på en smart telefon eller surfplatta. ”Detta har några riktigt stora fördelar, men det kan också vara frustrerande om användaren snabbt vill interagera med systemet. Ett bra exempel på detta är när du vill flytta mellan rum i ditt hem och ta med dig musiken. Vissa system erbjuder alternativ för kontroll av en dedikerad fjärr- eller väggmonterad skärm eller av en proprietär enhet.

Jongo

Jongo, av British Company Pure, är ett nytt tillskott till den trådlösa marknaden. Kontrolleras via smartphone eller surfplatta via Pure Connect-appen, en av de viktigaste försäljningsställena är priset – det är billigare än Sonos. En ytterligare fördel är att den är Bluetooth-aktiverad, så att du kan strömma musik direkt från en smartphone eller surfplatta.

Jongo av ren familj av trådlösa ljudsystem
Jongo-familjen av Pure är ett nytt tillskott till den trådlösa flera rums ljudmarknaden

Sonos

Sonos är utan tvekan marknadsledande inom trådlöst multi-rums ljud (det kan också vara hårdkopplat). ”Sonos är bara ett musikföretag”. Det har gjort det i åratal och inser att det i grunden är effektiviteten. Hos det flera rums musiksystemet i kontrollen ”. Enligt Face-to-Face Digital, Will Brocklebank. ”Det är säkert att det finns rimliga sätt att göra strömning via en-till-ett-rum – Apples Airplay, DLNA, etc. Men när du måste välja vad du ska spela i flera rum. Gruppera dem tillsammans, släpp en ut eller variera volym över dem alla har Sonos ett mycket bättre gränssnitt. Det ger också användarvänlighet, tillsammans med ett brett utbud av produkter och bra ljudkvalitet ”

 

multiroom planering

Högtalare

Borta är dagarna av fula, skrymmande högtalare med kraftkablar som ligger bakom mattan. Högtalaralternativ är många (vissa system tillåter dig även att ansluta till befintliga högtalare). Och specifikationen kommer igen att vara nere till ett antal faktorer. För ägare av minimalistiska interiörer som vill se tekniken dolda är inbyggda vägg- eller takhögtalare vägen att gå (försök Amina). Det finns även möjlighet för talare att vara dolda bakom konstverk; kolla in Artcoustic. Men om du vill fortsätta inom en snar framtid eller lägga till högtalare i efterhand. Blir fristående högtalare allt snabbare och mindre. Positionering av högtalare kan också vara nyckel.

”Husägare tenderar att gå fel genom att förlita sig på mycket högkvalitativa in-ceiling-högtalare. Kök och badrum är båda fulla av hårda reflekterande ytor, så akustik kommer alltid att vara utmanande. I dessa rum är takhögtalarna bra. Men i vardagsrum, sovrum mm kan flera rums ljud göra och borde göras bättre genom användning av inbyggda högtalare, TV-ljudstänger.

Systemlinje 7

En trådlös lösning som bara ska lanseras av brittiskbaserad Armor Home är Systemline 7. ”Fördelen med Systemline 7 är att den använder” en öppen åtkomst till Internet-protokollgateway ”; många massmarknadsprodukter är ”stängda”. I grund och botten betyder det att vi publicerar all information om hur systemet styrs. Vilket betyder att andra delar av smart hemteknik (var det en controller som Control4) kan integreras med enkelhet. Det kommer också med en inbyggd musikserver. Med ett antal andra system, behöver du en extern musikserver för att lagra din musik; Det här kan vara din telefon, en dator, en NAS-enhet (nätverksansluten lagringsenhet) eller en dedikerad mediaserver som Zoneripper.